Prijsvraag 36 appartementen Molenstraat te Best

De gemeente Best is eigenaar van een perceel grond plaatselijk gelegen tussen de Molenstraat 18 en 100. De gemeente is voornemens het perceel te verkopen opdat een woningbouwplan ter plaatse kan worden gerealiseerd. Het perceel biedt de mogelijkheid om maximaal 36 appartementen gestapeld te bouwen. Er geldt een maximale bouwhoogte van 13 meter en een maximale goothoogte van 10 meter. Van de maximaal 36 zelfstandige wooneenheden dienen er minstens 12 zelfstandige huur en/of koop appartementen te worden gerealiseerd. Geïnteresseerden kunnen samen met een schetsplan een bod uitbrengen op het perceel grond. Voorliggend ontwerp is het resultaat tussen mijn samenwerking met Hennie van Laarhoven en Wilbert Renders.

Situatie
Het plangebied bevindt zich aan de rand van het centrum van Best en wordt gevormd door de percelen van kleinschalige woningen direct gelegen ter weerszijde van de Molenstraat. De Molenstraat vormt de scheiding tussen het kleinschalige woongebied aan de zuidkant en de wat grootschaliger omgeving van het stationsgebied en het centrum. Het plangebied wordt in het westen begrensd door het spoor traject met aangrenzend een appartementen complex van 3 lagen met kap en in het oosten door het Heilig Hartplein. De noordgrens wordt bepaald door achterperceelsgrenzen van de woningen aan de Molenstraat Deze begrenzing sluit aan op het grondgebied van de begraafplaats en van een bedrijventerrein.

Architectuur
De geprojecteerde nieuwbouw heeft een bakstenen massa van drie bouwlagen met een kaplaag en oriënteert zich naar de Molenstraat. De appartementen komen in de rooilijn te staan van de reeds bestaande bebouwing waardoor de massa zich op een vanzelfsprekende manier verankert aan de plek. Een wisselende korrelgrote wordt bereikt door de hoofdentree te situeren tussen de sociale koop en vrije sector appartementen. Om dit te benadrukken wordt de entree pui zoveel mogelijk naar binnen gesitueerd. De uitstekende balkons worden ondersteund door metselwerk penanten die enerzijds voor verticaliteit in de gevelopbouw zorgen en anderzijds een geleidelijke schaalovergang teweeg brengen. Om rust op de begraafplaats te garanderen vormen de bergingen de erfafscheiding tussen de begraafplaats en de appartementen. Het basismateriaal in het gevelbeeld zal baksteen zijn. Er is gekozen voor een warme donkerrode baksteen welke valt binnen het basiskleurenpallet dat voortkomt uit het document “Uit de Klei Getrokken” van de gemeente Best. De kaplaag wordt gedekt met dakpannen dan wel leien in een donkere kleur.

Ontsluiting
De hoofdentree bevindt zich aan de Molenstraat direct aansluitend op de nabij gelegen winkel en horeca voorzieningen. Aan de achterzijde ontsluiten de galerijen met noodtrappen de appartementen.

Parkeren
Parkeren vindt op eigen terrein plaats, uit het zicht aan de achterzijde van de appartementen. Een éénrichtingsweg geeft toegang tot de parkeerplaatsen. Het aantal parkeerplaatsen voldoet aan de “Nota parkeernormen 2015” van de Gemeente Best.

Duurzaamheid
Met deze nieuwbouw dragen de initiatiefnemers hun steentje bij op weg naar een zo veel mogelijk energieneutraal en afval loos Best. Zo wordt de schil maximaal geïsoleerd en wordt er driedubbelglas toegepast. Op installatiegebied wordt een warmte terugwininstallatie toegepast. Voor het opwekken van elektriciteit worden er zonnepanelen geplaatst op het dak van de appartementen als wel op het dak van de bergingen. Met als resultaat een EPC-waarde van 0.0. Ten aanzien van de afvalinzameling zal een methodiek gekozen worden die optimaal uitnodigt tot het gescheiden aanbieden van herbruikbare materialen en waarbij de productie van restafval wordt ontmoedigd.

 

In samenwerking met:
www.vanlaarhovenbouw.nl & www.rendersvastgoed.nl