woonhuis baalen – brink

WOONHUIS BAALEN-BRINK

Het woonhuis is gelegen op de hoek Ringmus, Braamslijper te Olst en is de eerste in de rij van vijf vrijstaande woningen. Het betreft een gelijkvloerse bungalow van één bouwlaag, afgedekt met een plat dak. De maatvoering van het woonhuis is afgestemd op de grote prefab betonplaten welke als verharding in de tuin worden toegepast De architectuur kenmerkt zich door symmetrie soberheid en rust. Het metselwerk bestaat uit langformaat zwart/bruin genuanceerde bakstenen die samen met de met hout beklede overkapping aan de voor en achterzijde een schaduwrijk en uitgebalanceerde gevel compositie opleveren. De indeling kenmerkt zich door een middenschip
waar overdag geleefd wordt met de keuken als centrale spil. In de twee zijbeuken bevinden zich de facilitaire ruimtes. De volledige transparante achtergevel van het middenschip haalt als het ware de achtertuin naar binnen en zorgt samen met een aantal daklichten ervoor dat gedurende de dag het daglicht binnen kan schijnen.

Als bouwmethode is gekozen voor houtskeletbouw met een schoonwerk wandafwerking van Berken triplex wat een warme en natuurlijke uitstraling oplevert. Een voordeel van deze bouwmethode is een snellere bouwtijd. Deze natuurlijke damp open materialen voorkomen vochtopbouw en hebben een intrinsiek zelfregulerend effect dat zorgt voor een constant en dus aangenaam binnenklimaat.

Het woonhuis heeft geen aansluiting op het gasnet. Zonnepanelen en collectoren op het dak voorzien het woonhuis van een duurzame energie. Door het optimaliseren van isolatie, het voorkomen van koudebruggen en door luchtdicht te bouwen is een minimaal verwarmingssysteem met een warmtepomp, warmte-, koudeopslag en vloerverwarming voldoende om het hele jaar door comfortabel te wonen. Voor de ventilatie wordt een warmte terugwin systeem toegepast.